Canada

Canada

dinsdag 28 juni 2022

Dag 4: Vancouver -> Victoria op Vancouver Island

Naar Victoria op Vancouver Island.
Het is een rit gedeeltelijk met de wagens en gedeeltelijk met een ferryboot. We rijden een 10 minuten en 10 km tot aan de ferry terminal waar de ferryboten aanleggen richting Vancouver Island. De ferry terminal is vlakbij de locatie van het hotel, op slechts 10 km. Tsawwassen waar we logeren is een voorstad van Vancouver en ligt ten zuiden van Vancouver en Richmond.
Binnenruimte van de ferryboot, in de laadruimte voor wagens.
Ferryboot tussen Vancouver en Vancouver island.
Ferryboot waar een beetje wind staat. Dat is normaal zo op zee.
Ferry overtocht naar Swart Bay op Vancouver Island.
In Tsawwassen, waar we ook logeren, nemen we de ferry naar Swartz Bay op Vancouver Island. Vermits we de ferry van 8 uur nemen, en we ons een half uur eerder moeten aanmelden, vertrekken we om 07:15 uur. 
HOBO groep zit te zonnen uit de wind op de ferry.
De ferry vertrekt stipt om 08:00 uur, maar we moeten ons aanbieden uiterlijk om 07:30 uur.
HOBO groep zit te zonnen op de ferry.
Ferry boten tussen Vancouver en Vancouver Island.
De ferry is een mooie route tussen de verschillende eilandjes in de Straat van Georgia. Men vaart een gedeelte in de territoriale wateren van de Verenigde Staten. Zonder grenscontrole of vaccinatiegetuigschrift. De overtocht duur 1,5 uur op een zeer kalme zee, en we komen aan op Vancouver Island om 09:45 uur.
Mooie route tussen de eilandjes door.
Goed gekleed tegen de wind.
In de laadruimte voor de wagens op de ferry. Onze wagens gelukkig ook snel gevonden.
Victoria - De hoofdstad van British Columbia.
Vancouver Island is het grootste eiland aan de westkust van Noord-Amerika en is een wereld op zich: een fascinerend oerlandschap met diepe fjorden en hoge bergen, stille baaien en stranden.

Swart Bay - Butchart Gardens.
Vanuit Swart Bay rijden we dan verder via de highway 17 met de wagens tot aan de afslag naar Saanichton. De 17A oversteken en dan komen we in de Butchart Gardens aan. De rit vanaf de ferry was ongeveer 20 km. Deze plaats ligt halverwege tussen de ferry en Victoria.

Butchart Gardens.
Victoria wordt ook wel de 'de stad van de tuinen' genoemd. Een 20 km ten noorden van Victoria, werden in 1904 tuinen aangelegd door Jenny Butchart in een voormalige kalksteengroeve. Vandaar de naam. Men heeft er een rozentuin, Japanse, Italiaanse en mediterrane tuin. Er is een overweldigende pracht van meer dan een  miljoen exemplaren van ongeveer 700 soorten bloemen, bomen en heesters. Een van de mooiste onderdelen is de 'verzonken tuin' met de prachtige bloembedden.
Opmerking: in Keukenhof Lisse, zijn er meer dan 7 miljoen bloem bolgewassen geplant en er komen 1,5 miljoen bezoekers op af. In Butchart Gardens spreekt men van 0,5 miljoen bezoekers.
In Butchart Gardens.
Victoria, hoofdstad van British Columbia.
Victoria had de reputatie als 'Little England'. De stad is deze reputatie volledig ontgroeid en is de sprankelende hoofdstad van een gigantisch gebied dat British Columbia is. British Columbia is 30 keer groter dan België.

Parliament Buildings
Aan de zuidkant van de haven staan de Parliament Buildings. Het gebouw dateert uit 1897 en roept de sfeer op van 'Merry old England'.
Parliament Building in Victoria op Vancouver Island.
'Knowledge Totem' opgericht in 1990 ter gelegenheid van de 'Commonwealth Games..
Totem
Totempalen is een uitdrukkingsvorm die uniek is voor dit werelddeel. Een immense boomstam, versierd met dieren en mensenfiguren en mythologische vorstellingen en heeft verschillende functies. Bovenstaand foto is de uitbeelding van een gek, visser, speler, kikker en symboliseert lessen uit het verleden en hoop voor de toekomst.

Empress hotel.
In de buurt van de 'Inner Harbour' bekijken we een van de majestueuze gebouwen dat het Fairmont Empress hotel is, dat in 1908 werd geopend.

Bastion Square.
Dit is een historisch voetgangersgebied in Victoria. Het plein heeft een ceremoniële ingangsboog op de Government straten. De uitgang opent naar een trap met een uitzicht op de Inner Harbour. 

Drankstop.
De reisleiders vonden er niets beter op dan even achter de hoek om iets te gaan drinken. Niet met de volle goedkeuring van de rest. Daar een uur verloren gezeten en niets gezien. Niet de reden om deze verre reis te maken.

Royal British Columbia Museum.
Het RBCM behoort tot de meest toonaangevende musea en onderzoeksinstellingen van Canada. Het bijzondere is dat het museum stukken over de natuurhistorie, de recente geschiedenis van British Columbia en de cultuur van de oorspronkelijke bewoners combineert. Bij het binnenkomen staan we voor een wolharige mammoet met dreigende slagtanden.
Grote wolharige mammoet in het British Columbia Museum. Het schijnt op halve grootte te zijn.
De story van Terry Fox.
Terry Fox was een Canadese atleet en activist voor kankerbestrijding. Hij werd beroemd door zijn Marathon of Hope, een loop door heel Canada heen, om geld in te zamelen voor het onderzoek naar kanker. Hij had maar één been en liep de marathon met een prothese. Op 18-jarige leeftijd ontdekte men bij hem botkanker. Zijn been werd 15 cm boven zijn knie geamputeerd. 
Terry Fox, de eenbenige marathonloper.
Om geld in te zamelen voor kankeronderzoek besloot hij door Canada te lopen. Zijn doel was om dagelijks 42 km te lopen. Zijn loop werd de 'Marathon of Hope' genoemd. Na 18 maanden en 5000 km gelopen te hebben begon hij met zijn loop in het oosten van Canada. Na 143 dagen en 5372 gelopen kilometers waren zijn longen zo sterk door de kanker aangetast dat hij zijn actie moest beëindigen. De Marathon of Hope had totaal 24 miljoen dollar opgebracht. Hij wordt als een van Canada's grootste helden uit de 20e eeuw beschouwd. In de hele wereld wordt er geld ingezameld voor kankeronderzoek onder de naam Terry Fox Run.
Mile '0' gedenkplaats van het eindpunt van de 'Marathon of Hope'
Hier in British Columbia waar de 'Marathon of Hope' het eindpunt zou kennen staat dit gedenkteken. Terry Fox heeft het niet gehaald. De stichting heeft evenwel miljoenen dollars opgehaald ten voordele van het onderzoek tegen kanker. In gans Canada zijn er talloze standbeelden opgericht ter herinnering aan Terr Fox.

Op zoek naar een zeehondje.
Voor we terugrijden gaan we nog, tegen de zin van de meesten, een uur op een terras aan Bastion square, Darcy's Pub, iets drinken. In plaats van Victoria nog verder te bekijken, hebben we nog doelloos op het terras gezeten waar niets te zien was. Vertrokken naar de ferry, maar de Guy, een van onze reisleiders/chauffeurs, had 3 jaar geleden ergens in een verlaten yachthaventje een zeehondje gezien. Wij er naar op zoek, maar helaas, het diertje was nergens meer te bespeuren. Nog met verrekijkers gezocht maar tevergeefs. In de verte iets gezien dat een zeehondje zou kunnen zijn. Wanhopig hebben we nog wat rondgereden op zoek naar iets, een hert vermoed ik, maar het was in die drie jaar ook weggelopen. Het was rijden op de limiet, een zeker moment een marge van 8 minuten, om de boot te halen. Ook door wat aandringen van onze medereizigers aan de reisleider, besloten we naar de ferry te rijden. Gelukkig geen file en toch om 18:30 tijdig terug aan de ferryterminal te Swartz Bay. Door het aandringen van Luc, (vraag: wat zoek je?) zijn we tijdig aan de ferry geraakt.

Vancouver Island naar Tsawwassen.
De terugweg naar de ferry is gedeeltelijk over de scenic kustweg.  De ferry vertrok om 19:00 terug naar Tsawwassen. Na 1,5 uur varen konden we de korte rit naar het hotel afleggen, zodat we rond 20:45 aan het hotel toekwamen. De meesten hadden een maaltijd op de ferry kunnen nemen, zodus was ook weeral afgewerkt. Sommigen nog naar de supermarkt om nog iets te vinden om te eten.
Temperatuur vandaag: tot 21°, dus frisjes tegenover de vorige dagen.
Route van Vancouver naar Vancouver Island.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten