Canada

Canada

woensdag 6 juli 2022

Dag 12: Banff -> Calgary -> Waterton Lakes.

Van de Rocky Mountains via de prairies naar de uitlopers van de Rocky Mountains.
Vandaag verlaten we de skigebieden van de Rocky Mountains om via de prairies naar de Waterton Meren te rijden. Het is een 8:10 uur als we ingeladen zijn en kunnen vertrekken naar onze volgende Canadese bestemming. 
Uitzicht op het gebergte aan het hotel te Canmore.
Olympische winterspelen van Calgary.
In 1988 organiseerde Calgary de Olympische winterspelen. Met een ligging van 1048 meter boven zeeniveau kent het een droog landklimaat met extreem koude winters en warme zomers.

Calgary, het Olympisch dorp.
Calgary: de bobsleebaan van de Olympische Spelen.
We zijn in het Olympische dorp van Calgary na 92 km om 9.10 uur. In 1988 was er 1 Belgische deelneemster, kunstschaatsster Katrien Pauwels.
Legendarisch en hilarisch  was de deelname aan de winterspelen door een team uit het tropische Jamaica. Zij experimenteerden met een bobsleeteam tot algemene hilariteit. Zodanig dat er een film werd over opgenomen, 'Cool Runnings'.
De bobslee van het tropische team uit Jamaica.
De bobsleebaan is 1475 meter lang met een hoogteverschil van 118 meter. Men kan er snelheden van 130 km/hr bereiken. Jaarlijks wordt deze baan nog 18.000 keer gebruikt voor een afdaling. We testten ook de toen nog gebruikte bobsleeën. Om 9.55 was de training voorbij en reden we verder  Calgary in. 

Calgary - De prariemetropool van Alberta.
Door zijn westers imago, kreeg de stad de bijnaam 'Cowtown', met een witte cowboyhoed als bijhorend symbool. Dit is de grootste stad in de provincie Alberta. de stad telt 1.100.000 inwoners en is de uitvalsbasis voor een bezoek aan de Rocky Mountains en de natuurparken Banff en Jasper. Na het bezoek aan deze parken houden we halt in Calgary vooraleer verder te reizen naar Yellowstone in de USA. Calgary is de 3de grootste stad van Canada, na Toronto en Montreal, en eventueel Quebec.
Hoogbouw van staal en glas in het centrum.
Sinds de jaren 1970, toen er gas en olie ontdekt werd, floreert de stad, wat zich uit in de kathedralen van staal en glas in het centrum. We komen hier toe om 10:25 uur.
Beelden van de groep: 'Woman are persons'.
In Calgary lijkt alles veel hoger - niet alleen de flatgebouwen maar ook de sculpturen.
'The Bowl', hoofd in metaaldraad.
De stad ligt op 1048 meter hoogte en was dus organisator van de Olympische Winterspelen in 1988. Oorspronkelijk waren de 'Blackfeet' hier de bewoners vooraleer de witten met whisky en money de zaak in handen namen.
Calgary, 'Core shoppingcentre', het winkel en wandelcentrum.
Om de wind te breken of te vangen is er een excentrieke maar leuke constructie opgebouwd in het winkelcentrum. Calgary is een zeer moderne stad, met veel hoogbouw. Er staan ook verschillende kunstwerken die de boel een beetje opfleuren. Men is volop bezig met de voorbereiding op de 'Stampede' van volgende vrijdag. Dat is een 10-daags festival waarbij het cowboyverleden opnieuw beleefd wordt.

Calgary Tower.
De meest opvallende landmark in het centrum van Calgary is zonder twijfel de 191 meter hoge Calgary Tower. Vanop deze vrijstaande toren heeft men een geweldig zicht over de stad en omgeving. Het uitkijkplatform heeft een glazen vloer waardoor je loodrecht in de diepte kan kijken. Inmiddels is de toren overschaduwd door nieuwere en hogere constructies.
Calgary Tower.
Na de stadswandeling is het tijd om verder onze weg te vervolgen.  We hebben nog 280 km te rijden, en nog enkele stops af te werken. Om 12.15 uur zijn we dus de stad uit.

Nanton.
Het is 13.15 uur dat we na 198 km in Nanton aankomen. Hier was een bezoek aan het Bomber Command Air Museum of Canada voorzien. Maar, helaas, het is gesloten op woensdag. 

Dit is ons bezoek aan het Air Bomber museum van Nanton. Wat door het vensterke kijken.
Een mens moet ook eten. Een ongezellige Subway helpt daarbij wel. Van 13:40 uur tot 14:25 uur.

Fort Mcleod.
Dit is een klein prairiestadje waar het NWMP ligt. Dit kleine boerenstadje in de prairie van Zuid-Alberta is een van de oudste plaatsen in West-Canada. De Schotse clan McLeod was lang geleden bevelhebber van NWMP, Nord West Mounted Police. Zij werden opgericht om de whiskey-handel met de indianen een halt toe te roepen. Nu is er op onze route een reconstructie van het hoofdkwartier uit 1874. Na 280 km komen we er toe om 15:15 uur. Er wordt een korte show met de paarden van de politiebrigade in historisch uniform van de Canadese politie gegeven. Op een goed uur hebben we de show en het fort ook bekeken. Om 16:15 uur kunnen we dus verder richting onze eindbestemming voor vandaag: Warneton.
Parade met de paarden.

Parade met de paarden in Fort McLeod.
Fort McLeod.
Waterton Lakes National Park.
We rijden over een eindeloze baan 6 naar onze eindbestemming. Hier gaan de Rocky Mountains over in uitgestrekte prairies. Publiekstrekker is het drieledige Waterton Lake. In dit natuurpark leven vele soorten wilde dieren onder meer elanden, zwarte beren, bizons, coyote, poema's en vele anderen. Het is het vroegere leefgebied van de 'Blackfeet'.

Logies.
Om het park binnen te rijden wordt er nog een toegangspas tot het 'Waterton National Park' geëist. Na een rit van 390 km komen we aan bij onze slaapplaats voor deze nacht. We logeren in het Bayshore Inn hotel. Het zijn leuke grote kamers, aan het meer gelegen. Spijtig van de late aankomst om 18.30 uur. We kunnen niet meer kunnen genieten van deze mooie omgeving. Verschillende restaurants, bars, shops maken het hier naar onze zin. Opmerking: in de verschillende gelegenheden neemt men om sanitaire gezondheidsredenen geen cash geld aan. Zo zullen we van onze laatste resterende Canadese dollars niet meer van af geraken. Morgen zijn te terug in de USA en is de Amerikaanse dollar het betaalmiddel.
Waterton: Bayshore Inn hotel.
Route: Canmore - Calgary - Nanton - Fort Mcleod - Waterton.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten