Canada

Canada

zaterdag 9 juli 2022

Dag 15: Yellowstone - Noordelijke loop

150 jaar Yellowstone National Park.
Op de eerste volledige dag bezoeken we het noordelijke gedeelte van dit grote nationaal park. Dit gedeelte is terug open na de grote watersnood en overstromingen. Sedert 1 juli is het park voor ongeveer 95% terug open voor bezoekers. Yellowstone is een van de populairste nationale parken van de Verenigde Staten en wordt sinds de jaren zestig jaarlijks bezocht door twee miljoen toeristen. Het is een geweldig groot park met vele prachtige locaties. Dit jaar viert men 150 jaar van het park. 

Programma Noordelijke Loop:
  • Gibbon Falls
  • Artists Paintpots
  • Upper & Lower Falls
  • Canyon North Rim Trail
  • Tower Falls
  • Mammoth Hot Springs
  • Norris Geiser
Holiday Inn hotel
We hebben de afspraak om 08.00 uur te starten. Om het park binnen te mogen rijden moet er nog eerst een toegangspas gekocht worden. We vragen een pas voor 3 dagen, maar dat is te weinig. Men verkoopt je een pas voor 7 dagen. Typisch Amerikaans: big, great & much.

Wyoming.
Het park ligt bijna volledig in de staat Wyoming, maar met kleine gedeeltes in de staten Montana en Idaho. De verschillende uitzichtpunten die we bezoeken volgen elkaar snel op.

Gibbon Falls.
Op 2060 meter hoogte krijgen we na 32 km de Gibbon Falls. Tijd: van 09:15 tot 09:30 uur.
Gibbon Falls
Naar Gibbon Falls.
Artists Pointpots.
Even verder, op km 40 is er een wandeling van een 400 meter en op een hoogte van 2240 meter een poel waar wat 'smoor' uit de grond komt. Van 09:45 tot 10:15 uur.
Geiser waar 'smoor' uitkomt.
Onze eerste bizons.
We ontmoetten vandaag bizons op 2 verschillende plaatsen. Imposante dieren die rustig staan te grazen. Ze geven ons geen blik. Het dier is zwaargebouwd, met een grote zware kop, korte dikke nek (zoals sommige Vlamingen), en een breed voorhoofd. (Van Brusselaars spreken we niet meer)
Grazende Bizon.
Het diertje heeft een schouderhoogte van 1,90 meter en de lengte van de stier is bijna 3 meter. De bizon kan een snelheid tot 50 km/u halen. Maar niet over een afstand van een marathon! Ze worden ongeveer 25 jaar oud.

Upper Falls Overlook.
Het volgende stoppunt zijn de 'Upper Falls Lookout'. Men parkeert aan de Uncle Tom parking. We zijn op een hoogte van 2400 meter. Het wordt een wandelingske van een kwartier: 11.00 tot 11:15.
Fotograven vinden het prachtig. Wat ze niet weten, dat het een beetje verder veel mooier is.
Hier zie: Upper Falls Overlook
Lower Falls Lookout.
Het Yellowstone National Park ook beroemd vanwege zijn vele meren en rivieren. Niet ver van de Upper is er de Lower Falls lookout, het Artist Point, het Inspiration point. Maar het wordt moeilijk om dat allemaal correct te noteren, foto's te nemen en met de reisgezellen te kletsen.
Lower Falls.
Water Falls in de achtergrond.
De Grand Canyon van Yellowstone.
Een fabelachtige canyon, 240-360 m diep, 32 km lang en maximaal 1,2 km breed. In de diepte stroomt de Yellowstone, die buiten het park ontspringt. Deze wilde rivier stroomt door een heel abrupt landschap en passeert onderweg twee waanzinnige watervallen. Dat zijn de Lower en Upper Falls. De hoogste, Lower Falls, is bijna 94 m hoog. 
North Rim Trail.
We wandelen langs deze canyon van punt tot punt. We volgen de North Rim Trail. Tijdens deze wandeling, op een hoogte van 2385 meter, slaat de hitte ongenadig toe. Ik herinner me iets dat hier Inspiration Point noemt.

Even verpozen, Hilda en Renée.
Yellowstone National Park.
Het oudste van alle Amerikaanse nationale parken (1872) en een van de grootste wonderen van onze planeet. Dit pareltje van ons natuurerfgoed ligt op de grenzen van Wyoming, Idaho en Montana, in de Rocky Mountains, die als een ruggengraat de Grote Prairies van de Stille Oceaan scheiden. Yellowstone is een park waar je terugkeert in de tijd, een levend voorbeeld van hoe de wereld er misschien heeft uitgezien voor de mensen werden uitgevonden. 
De gemiddelde hoogte in het park is 2440 meter. Het grootste gedeelte van het park bestaat in Wyoming uit bos. In het park leven vele soorten diersoorten, waaronder bizons, herten, verschillende soorten beren, coyotes en wolven. In 1872 werd hier het eerste nationaal park ter wereld opgericht. Dit gebeurde uit ecologische, recreatieve, en nationalistische overwegingen. In 1978 werd het park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Een gedeelte van het park is in 1988 door een grote natuurbrand verwoest. 

Lunch. 
Van 13:00 tot 14:00 uur tijd voor de lunch. Een mens moet ten slotte eten. Maar er is een oplossing. Koop een echt brood, wat salami, kaas en je kan lekker eten. 

Calderon.
Op een hoogte van 2670 meter even een stop voor het bekijken van een zeer oude kraterwand. Het woord komt van het Latijnse caldaria, wat zoveel betekent als 'ketel'. Bij een vulkaanuitbarsting wordt op een bepaald moment het dak van de magmakamer niet meer ondersteunt. Dat dak zakt dus vervolgens in de magmakamer. De krater die zo ontstaat wordt caldeira of ook calderon genoemd. Inmiddels is het 29° warm.
Beertje met haar cubs.
Langs de kant van de weg zit er een beer te grazen. Of is het een beerin? In deze tijden met de emancipatie moet men oppassen. Een ranger/parkwater informeert ons dat zij er met 2 cubs zit. Deze kleintjes zitten in een boom. We mogen echter niet stoppen, om haar rust niet te verstoren. Ook niet om mensen in de verleiding te brengen het dier eten toe te werpen. Een beer voederen = een dode beer. 25.000 $ boete indien men betrapt wordt. Met reden! "A fed bear is a dead Bear" is de waarschuwing.
Even daarvoor liep er een coyote langs de baan.
Coyote
Coyote loopt op de baan.
Tower Falls.
Het houdt niet op met watervallen. Om 14:55 uur wandelen we naar de Tower Falls. 

Weer een spectaculaire waterval: de Tower Falls.
De indianen trokken weg, de bizons bleven.
Talrijke indianenstammen leefden tot het midden van de jaren 1870 in wat tegenwoordig het Yellowstone Park wordt genoemd. Vooral de voortdurende aanvallen van de blanken en de jacht op de bizons verdreven uiteindelijk deze Native Americans
In de 19de eeuw waren er nog zo'n 60 miljoen bizons in het westen van Amerika. Inmiddels zijn er naar schatting een drie- à vierduizend. De mateloze drang naar bizonhuiden kondigde het definitieve einde aan van de indianen.

Mammouth Hot Springs.
Na de dramatische overstromingen een maand geleden, juni 2022, was er enorm veel schade aan het park. Wegen in bergflank weggespoeld, huizen meegesleurd. Men heeft een gigantische inspanning geleverd om het park zo goed mogelijk te herstellen. Twee noordelijke toegangswegen zijn nog afgesloten. De 'North Entrance' en de 'Northeast Entrance'. Sedert 1 juli zijn er vele beperkingen weggevallen. Ook de regeling met de even/oneven nummerplaten is afgeschaft.  De enige beperking voor ons: de weg naar 'Lamar Valley', bekend voor de vele bizons is afgesloten. Onze volgende bestemming wordt dan Mammoth Hot Springs.
De vermoeidheid slaat toe, samen met de warmte. Enkele dapperen nemen er nog een wandeling naar boven er bij. Dit bij 34° en op 2200 meter. Reizen is momenteel wat meer dan rustig wat zaken te  bekijken en tijdig iets drinken.
Sedert de digitale fotografie is er geen maat meer op het nemen van foto's. Achteraf veel werk, maar dat is een groot gedeelte van de lol. We stoppen nog enkele keren. Half lam geslagen door de warmte, de vele stops, ben ik de energie wat kwijt om te noteren wat en waarvoor. Ik herinner me nog 'Orange Spring Mond', 'Bath Lake', 'Angel Terrace', de ene na de andere rare benaming voor het natuurschoon. Er was ook een rare steen waar water uitkwam en er van afliep. Zie foto.
Op de foto zie je het niet, maar er komt water uit de steen naar beneden. Zeer raar fenomeen.
Norris Geiser Bassin.
Op de terugweg is er een laatste halte om 18:00 uur in Norris. hier is er een geiser, de Steamboat geyser, waarvan men beweert de grootste ter wereld te zijn. Ik wil dat wel geloven, maar in Nieuw-Zeeland, en in Chili, in de Atacama zijn er toch ook zeer grote. Maar Amerikanen kennende, ZIJ zijn de grootste. Laat ze maar in hun wijsheid. Het doet geen kwaad en ach, waarom niet, het is toch een mooi verhaal voor die het willen geloven.
Niet te zien op een foto, maar echt, de geiser spuit tot een halve meter hoog. Indrukwekkend.
Back naar de Holiday Inn.
We zijn terug aan ons hotel om 19:40 uur, net 220 km gereden en temperaturen steeds boven de 25° tot 34°. En dat op een hoogte steeds boven de 2100 meter hoogte. Afspraak morgen: ontbijt: 07:00 uur. 
Route Noordelijk lus Yellowstone 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten